Latest News

Friday 2 October 2015

ALIUDDIN BIN SALAHUDIN (601231126043/H0308368)

 TULISAN DI BAWAH ADALAH/FAKTA/IDEA/PENERANGAN/PENCERAHAN/PENDAPAT/MAKLUM BALAS PENULIS TERHADAP ISU:

(i) Berusaha untuk membawa orang-orangnya dari pakistan ke Sabah Remove Musa Remove UMNO Sabah (screenshot)
(ii) MANA KEPUTUSAN RCI Oleh FB John Cherles Mitah Mikat (screenshot)

BERASAKAN carian dalam daftar pemilihan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), penama  berdaftar sebagai pemilih di Parlimen 177 Beaufort, DUN Klias iaitu Pusat Daerah Mengundi (PDM) Bingkul, Kg Bingkul.

Berasaskan kepada tarikh lahir penama, biasanya kad pengenalan lama bermula dengan H06. Namun, berasaskan carian ternyata kad pengenalan penama adalah H0308368.

Kecurigan perlu timbul, kemungkinan penama ini menjadi warganegara berasaskan permohonan. Kad pengenalan lama tersebut dikeluarkan pada tahun 80-an yakni semasa kerajaan di bawah Parti Bersatu Sabah (PBS).

Pihak-pihak tertentu perlu membuat semakan di Jabatan Pendaftaran Negara kerana persoalannya bagaimana penama boleh mendapatkan kewarganegaraan itu?

Oleh kerana penama beralamat di Kota Belud maka semakin kuat kecurigaan bahawa kad pengenalan penama berkemungkinan dikeluarkan melalui pintu belakang.

Adalah tanggungjawab semua pihak untuk merungkai permasalahan ini.

Melihat sewaktu pengeluaran kad pengenalan tersebut, mustahil Datuk Seri Musa Aman terlibat kerana beliau hanya menjadi Ketua Menteri pada tahun 2003.
  • Facebook Comments
Scroll to Top

Like FB Anti Fitnah Sabah

Informasi terkini Sabah di Facebook