Latest News

Tuesday 26 April 2016

INTISARI Ucapan Dato' Seri Najib Razak Semasa Melancarkan Lebuhraya Pan Borneo Sabah

 TULISAN DI BAWAH ADALAH/FAKTA/IDEA/PENERANGAN/PENCERAHAN/PENDAPAT/MAKLUM BALAS PENULIS TERHADAP ISU:

(i) Inilah Nilai Kesetian Rakyat Sabah di bayar dgn Project Jalan... Oleh FB millin Biok Jr (screenshot)

Intisari Ucapan Dato' Seri Najib Razak semasa melancarkan Lebuhraya Pan Borneo Sabah

Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah akan membawa impak yang besar kepada bumi Sabah dan rakyatnya termasuk dari segi pembangunan sosioekonomi, kata Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata walaupun banyak projek telah dilaksanakan di negeri ini namun jika dibuat perbandingan tidak dinafikan apabila projek lebuh raya itu siap kelak, ia bakal menjadi projek yang membawa kesan dan impak paling besar di negeri ini.

Katanya, ini kerana impak pembangunan yang bakal dibawa Lebuhraya Pan Borneo Sabah kelak bersifat lonjakan berganda serta berterusan, tidak seperti projek biasa yang lain.

"Ya, kita telah buat banyak projek di Sabah. Kita telah buat Sipitang Oil & Gas Industrial Park (SOGIP), Sabah Oil & Gas Terminal (SOGT), Lahad Datu Palm Oil Industrial Cluster (POIC), kita wujudkan Universiti Malaysia Sabah (UMS). Kita bina jalan raya luar bandar, laksanakan projek bekalan elektrik, air, projek perumahan rakyat dan pelbagai lagi sejak Sabah bersama membentuk Malaysia."

"Tapi kalau kita nilai dalam banyak projek tersebut, dalam membuat perbandingan mana satu projek yang bawa impak paling besar, saya berani kata bahawa projek Lebuhraya Pan Borneo untuk Sabah merupakan projek yang paling besar kesan dan impaknya kepada bumi Sabah," katanya.

Dato' Seri Najib Razak berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah di Kampung Andus, Papar yang dihadiri lebih 20,000 rakyat pelbagai lapisan dan kaum.

Majlis itu turut dihadiri Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Timbalan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak serta menteri-menteri persekutuan dan negeri Sabah.

Dato' Seri Najib Razak berkata pelancaran projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah juga membuktikan komitmen kerajaan Barisan Nasional (BN) menepati janjinya dalam manifesto Pilihan Raya Umum 2013 bahawa dalam tempoh lima tahun projek Lebuhraya Pan Borneo sepanjang 2,300 kilometer dari Semantan, Sarawak ke Serudong, Sabah akan dilaksanakan.

Janji BN pasti kita tunaikan kerana BN bukan parti yang mengamalkan politik melahirkan rasa benci, bukan parti adu domba rakyat, bukan parti yang mengelirukan perasaan dan pemikiran rakyat. Itu adalah parti pembangkang!

"BN adalah sebuah parti yang punya visi masa depan. BN adalah sebuah parti yang mempunyai pelan pembangunan sosioekonomi mentransformasikan bumi Malaysia ini," katanya.

Perdana Menteri berkata, BN ialah sebuah parti yang mampu melaksanakan projek pembangunan demi faedah rakyat.

"Inilah yang kita mesti bezakan dengan orang yang tabur janji, dengan orang tabur fitnah dan orang kelirukan rakyat. Kita tidak boleh bergantung kepada mereka, kita tidak boleh mengharapkan mereka (penabur fitnah). Kita cuma boleh bergantung dan berteduh di bawah payung BN," katanya.

Dato' Seri Najib Razak juga menyifatkan Lebuhraya Pan Borneo Sabah sebagai pencetus perubahan sebenar kerana projek itu akan membentuk rangkaian jalan raya empat lorong bermula dari Sindumin ke Tuaran, Kudat, Ranau, Lahad Datu, Tawau dan kemudian Tawau ke Kimanis dan Kota Kinabalu dalam tempoh 20 tahun.

Katanya, meskipun kerajaan kini kekurangan pendapatan ekoran kejatuhan harga minyak di pasaran antarabangsa. Namun fasa pertama projek lebuh raya tanpa tol bernilai RM12.86 bilion dan dijangka siap menjelang tahun 2021 itu tetap diteruskan demi pembangunan Sabah yang lebih hebat.

Beliau berkata tiga pakej permulaan yang merupakan sebahagian fasa pertama projek sepanjang 706 km itu akan ditawarkan pada bulan hadapan iaitu Pakej Papar ke Donggongon sepanjang 11.7 kilometer, Jalan Tawau-Semporna (5 km) dan Lahad Datu Bypass (7 km).

Perdana Menteri berkata beliau mahu projek Lebuhraya Pan Borneo dilaksanakan sebagai projek "paling demokratik dan inklusif" dengan semua pihak diberi hak yang adil dan saksama dalam pelbagai aspek pelaksanaannya.

"Saya nak projek ini bukan syarikat besar sahaja dapat. Kita beri syarikat orang Sabah dengan syarat mereka mampu buat. Jangan jual projek, jangan songlap duit. Buat betul-betul dan siapkan mengikut masa, sebab janji kita kepada rakyat. Kita senarai hitam syarikat begitu, kita beri syarikat tulen Sabah yang berkemampuan," katanya.

Menurut Dato' Seri Najib Razak beliau juga tidak mahu projek lebuh raya berkenaan diberikan kepada kontraktor besar sahaja Sebaliknya, kontraktor kelas F juga perlu mendapat bahagian dalam projek berkenaan.

"Orang Sabah sudah cukup bersemangat. Kita merangsang minda orang Sabah supaya orang Sabah juga boleh maju dengan lebih hebat lagi. Inilah falsafah di sebalik (projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah). Tak tersurat tetapi tersirat dalam hasrat saya sebagai Perdana Menteri.

"Saya mahu Sabah lebih maju, lebih ke hadapan lagi sampai ke peringkat lebih tinggi dalam beberapa tahun akan datang ... berbaloilah Sabah bersama Malaysia," katanya. Beliau tidak menyebutpun berkaitan dengan kesetiaan rakyat Sabah, maka dibina lebuhhraya tersebut. 

Tuntasnya, hanya 'Tajuk Surat khabar' itu yang sebenarnya bersifat provokasi!
  • Facebook Comments
Scroll to Top

Like FB Anti Fitnah Sabah

Informasi terkini Sabah di Facebook