Latest News

Tuesday 22 August 2017

ZAINNAL AJAMAIN DAN KEMERDEKAAN SABAH

 TULISAN DI BAWAH ADALAH/FAKTA/IDEA/PENERANGAN/PENCERAHAN/PENDAPAT/MAKLUM BALAS PENULIS TERHADAP ISU:

(i) Musa mahu raihkan lagi 31 August kah... Oleh FB Page Zainnal Ajamain (screenshot)

SEBENARNYA PEMIMPIN PEMBANGKANG ITU TAHU BAHAWA SESEBUAH NEGARA MEMILIH HARI KEMERDEKAAN UNTUK DIRAYAKAN DARIPADA SEKIAN BANYAK TARIKH. AKTIVIS ITU TAHU, MISALNYA DI AMERIKA, BOLEH DIKATAKAN SETIAP TARIKH, BULAN ATAU TAHUN, ADA SAHAJA NEGERI-NEGERI MENCATIT HARI SEBAGAI HARI KEMERDEKAAN, NAMUN, NEGARA ITU HANYA MEMILIH SATU TARIKH HARI KEMERDEKAAN. 


HARI KEMERDEKAAN ADALAH SATU HARI YANG PERLU DIRAYAKAN BAGI MENZAHIRKAN RASA KEMERDEKAAN. 

SEBENARNYA PENGERTIAN KEMERDEKAAN ITU SENDIRI, MENYELURUH, BUKAN TERHAD PADA HARI IANYA DIRAYAKAN, SEBAB ITU, SAMBUTAN KEMERDEKAAN, MEMILIH BULAN SEBAGAI BULAN KEMERDEKAAN.

ZAINNAL SEBENARNYA TELAH MENGHADKAN PENGERTIAN BERKAITAN DENGAN HARI KEMERDEKAAN, SEHINGGAKAN MENDAKWA, BAHAWA BULAN OGOS BUKAN BULAN KEMERDEKAAN BAGI SABAH, MELAINKAN MALAYA.

KALAU DININGATKAN, NORTH BORNEO TELAH DIBEBASKAN OLEH BRITISH PADA 31 OGOS 1963, DAN MASA ITU, NORTH BORNEO DIBERIKAN KERAJAAN TERHAD (INTENAL SELF GOVERNMENT), SEBAGAI ASAS MERDEKA PENUH PADA 16 SEPTEMBER 1963, APABILA NORTH BORNEO (SABAH) MENYERTAI PERSEKUTUAN MALAYA, SINGAPURA DAN SARAWAK MEMBENTUK PERSEKUTUAN MALAYSIA.

ZAINNAL YANG MENGAKU MEMBUAT KAJIAN BERKAITAN KEMERDEKAAN SABAH, SEHINGGAKAN MENULIS BUKU “THE QUEEN OBLIGATION” SEBENARNYA TAHU BERKAITAN KEMERDEKAAN SABAH, AKAN TETAPI MAHU MEMPERBODOH DIRI SENDIRI, DAN TINDAKAN MEMPERBODOH DIRI SSENDIRI, MAHU MEMBAWA RAKYAT LAIN IKUT BODOH.

SIAPAKAH ZAINNAL YANG BOLEH DIIKUTI RAKYAT? SESEORANG YANG HANYA MENGANGKAT BAKUL SENDIRI.
  • Facebook Comments
Scroll to Top

Like FB Anti Fitnah Sabah

Informasi terkini Sabah di Facebook