Latest News

Monday 5 February 2018

KAYU BALAK- DAKWAAN PALSU PEMBANGKANG

 TULISAN DI BAWAH ADALAH/FAKTA/IDEA/PENERANGAN/PENCERAHAN/PENDAPAT/MAKLUM BALAS PENULIS TERHADAP ISU:

(i) PENDEDAHAN EKSKLUSIF.. Oleh FB Neo Khai (screenshot)

PEMBOHONGAN gambar yang ditular memang jelas dan tidak sama dengan fakta lapangan. Tahu kah anda, pada tahun 2002 sebelum Musa Aman dilantik ke jawatan Ketua Menteri keluasan hutan Sabah hanya 838ribu hektar, dan kini telah mencapai 1.8juta hektar, peningkatan lebih 100%. Menerusi peningkatan itu, secara otomatik dakwaan seperti mana gambar-gambar kayu itu, memanglah tidak berlaku semasa Musa, akan tetapi gambar-gambar lama yang dimuat naik di laman sosial.


Mustahil sesuatu hasil risikan seperti mana dakwaan pengguna facebook itu ada bukti, tak lah hanya berani di laman sosial yang tidak berotak. Laman sosial adalah tong sampah yang tiada tolok bandingnya.

Pengguna facebook itu mengguna pakai gambar-gambar lama, kemudian ditokok tambah, dan menulis berbagai dakwaan, yang mana orang bodoh pun tidak akan menerimanya.

Sejak tahun 2002, sumber kayu kayan bukan lagi merupakan sumber pendapatan negeri, sebab itu, penebangan kayu berkurangan dengan drastic sekali, sebagai akibatnya, maka keluasan hutan Sabah terus meningkat.

Membuat dakwaan di laman sosial, cukup mudah, kerana hanya menekan button kemudian post, maka jadi lah sebagai laporan, sedangkan apa yang tulis tidak berpijak di bumi nyata.

Hanya orang tolol sahaja mempercayai dakwaan seumpama ini, kerana memang tidak ditemui di lapangan.

Kalau lah pengguna facebook itu di minta bukti, 1000 tahun pun dia tidak akan membuktikan, kerana memangpun dakwaan itu palsu.
  • Facebook Comments
Scroll to Top

Like FB Anti Fitnah Sabah

Informasi terkini Sabah di Facebook