Latest News

Wednesday 7 March 2018

STATUS HASIL KAYU BALAK SABAH

 TULISAN DI BAWAH ADALAH/FAKTA/IDEA/PENERANGAN/PENCERAHAN/PENDAPAT/MAKLUM BALAS PENULIS TERHADAP ISU:

(i) Just For Laugh... Oleh FB Mohd Azis Bin Haji Jamman (screenshot)

Datuk Shafie Apdal, bukan sahaja tidak berkata benar, akan tetapi cuba memesongkan rakyat. Mengapa Presiden parti Warisan Sabah itu mahu berbohong berkaitan hasil kayu kayan Sabah? Sedangkan setiap Bajet tahunan Sabah dengan jelas dinyatakan hasil kutipan daripada kayu kayan.

Mengapa pemimpin seperti Shafie, mengambil jalan berbohong? Kayu kayan bukan lagi sumber utama pendapatan Sabah, kerana kerajaan pimpinan Tan Sri Musa Aman, tidak lagi mengeluarkan lesen pembalakan baru sejak tahun 2006, sebab itu keluasan hutan kekal Sabah saban tahun bertambah. Untuk rekod, jumlah keluasan hutan Sabah tahun 2017 adalah 1.83juta hektar, berbanding tahun 2002 838ribu hektar. Dalam tempoh 15 tahun, hutan kekal negeri bertambah 1juta hektar.

Terlalu jahil, bagi Shafie mengatakan bahawa kerjaan negeri membalak kayu kayan Sabah tanpa had, kerana fakta lapangan tidak sama sekali menyokong kenyataan itu.

Shafie begitu geram dengan isu balak, kerana niat beliau menjual Yayasan Sabah tahun 1994, untuk mendapatkan kawasan balak yayasan itu tidak tercapai, sebab itu beliau jadi paranonia terhadap balak, sehinggakan sanggup berbohong.

Datuk Shafiepun berbohong, apa tah lagi Aziz Jamman. Kata peribahasa, bapa kencing berdiri, anak kecing berlari.

  • Facebook Comments
Scroll to Top

Like FB Anti Fitnah Sabah

Informasi terkini Sabah di Facebook